Rotaryåret 2022-23 på väg ut

Publicerad av Jan Nordén
Ett händelserikt Rotaryår går mot sitt slut, med sedvanlig belöning av duktiga Polhemskoleelever och inte minst presidentbyte.
Och, som är vårt 35-åriga jubileumsår, med specialmorgon dessförinnan.
Under Weine Wiqvists ledning har vi fått en ny medlemsvårdargrupp, som förutom att ha sett till äldre fått en rad nya och yngre medlemmar att upptäcka vår utmärkta klubb.
Vår under hösten nybildade programkommitté har sett till att föredrag och företagsbesök har hållit den höga klass, som anstår en klubb i forskar- och högteknologisk nyföretagarmiljö. Några föredrag finns filmade (se under Externa Länkar, här på sidan nere till vänster), och på vår FaceBook-sida något ytterligare med bilder.
Lund-Ideon RK har först lite chockerat flyttat från vår första lokal i IDEON till det faktiskt rätt mycket fräschare Bistro merge i Medicon Village.
Och detta under vår jubileumsvår efter 35 år, med ett firarmöte på torsdag 25/5, på den ständiga tiden 07.30-08.30, med en rad intressanta punkter, som befäster vår vår då- och framtid.
Rotaryåret 2022-23 på väg ut Jan Nordén 2023-05-21 22:00:00Z 0

Lunda Spexet

Igår gick spexet Djingis Khan igång med fullsatt salong, vilket betyder att Lund-Ideon RK efter sin insats för att täcka spexkostnaderna, återigen kunde dela ut Stora Pengar till U-Fonden och Rotary Doctors. Tack publiken och isynnerhet de generösa företag, som köpt 'Företagsbiljetter' till sina vänner och anställda!
På bilden fr v. Lund-Ideons Jesper Åkesson, som hållit i inbjudan, utskick och kontakter tillsammans med Lars Bjurström, som varande centrum för de hele, delade ut jättecheckar till CG Olofsson (70'000 kr) företrädande Rotary Doctors och till Viveca Serder, U-Fonden (40'000 kr).
Stort tack till dessa, som ser till att det blir Rotation!
 
Lunda Spexet Michael Pantzar 2021-11-25 23:00:00Z 0

Hjälp de äldre i Coronatider!

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Många äldre i vårt samhälle blir isolerade och får inte den hjälp de behöver. Lund-Ideon Rotaryklubb uppmanar medlemmar att göra det de kan. Alla hjälper till den tid man kan, med den förmåga man har. Här är några initiativ att stödja och inspireras av. Vill du också hjälpa? 

 

Hjälp de äldre i Coronatider! 2020-03-21 23:00:00Z 0

Spexet i år'Gustaf Vasa', som vi supportar och gör välgörenhet av

Återigen ett vansinnigt, bildat, roligt, 'bildande', otroligt musikaliskt, gediget och med fint dräktmakeri och dekor, förutom en inhyrd jätte i det årliga samarbetet mellan Lundaspexarna (bara gossar) och Lund-IDEON RK (Rotaryklubb) om Kung Gustaf och hans söner, ärtsoppa, dotter, Hansan, Olaus Petri, reformationen för silvrets skull och så Nisse Dacke, förstås. Gå och Se! Vad överskottet går till kan du läsa på de sista bilderna. Och det är inte till Gustaf Vasa och hans odrägliga söner, härliga malmöitiska fru eller dotter. Tvärtom.

Om vi blickar tillbaka till förra veckan kan vi konstatera att årets spex blev lyckat! Jesper, Lars och Andrée har gått i fronten och fått detta att hända. Jan har mycket förtjänstfullt fotograferat och gjort välskrivna inlägg på Facebook. 
Spexet lyfter vår klubb, och har blivit Lund Ideon Rotaryklubbs signum!

I år kunde vi skänka följande:

TRF, 16.000 kronor
U-fonden, 16.000 kronor
Rotary Doctors, 40.000 kronor

 

Vad går då dessa pengar till?

  • Flickor i regionen Pokot i Kenya tackar speciellt eftersom Läkarbanken arbetar med projekt mot könsstympning.
  • Barn i Kamerun tackar för att de fått 1000 solcellslampor, så att de kan läsa läxor på kvällen, genom bidrag från U-fonden.
  • Unga kvinnor i Tanzania tackar för den IT-utbildning de får genom Lund-Ideon och U-fonden.
  • Barn i Sydafrika tackar för att de får bättre metoder för att lära sig läsa genom bidrag från The Rotary Foundation

Visst är det fantastiskt? Vår president Anette Orheim har lagt ut ovan information på Facebook (https://www.facebook.com/LundIdeonRotaryklubb/). Hjälp gärna till att sprida och dela detta! 

Spexet i år'Gustaf Vasa', som vi supportar och gör välgörenhet av Jan Nordén 2019-12-05 23:00:00Z 0

Mindfulness på Spyken

Vad krävs för ungdomar och barn, för att ta in det som är meningen med skolan? - Lugn, fokus på ämnet och gemensamma mål. Ofta upplevs motsatsen som höga ljudnivåer, kaos och meningslös samvaro. Och det är mer än goda intentioner och utmärkt pedagogik, som krävs i många sammanhang.- Eleven ska också var i rätt sinnesstämning. Vår egen Pedra Wolde, en av Lund-Ideon RK:s entusiastiska och drivande medlemmar har skapat (och givit ut) en bok i det erkända och behövda ämnet Mindfulness, att tillämpas på den skola hon undervisar på, Spyken (Strömbergskolan). Och förhoppningsvis spridas på andra också. Flera klasser använder metoden nu och med framgång. Lugn, fokus och gemensamt utövande genom övningar i uppmärksamhet på jaget och omgivningen.
Mindfulness på Spyken 2019-10-25 22:00:00Z 0

Lund Ideon RK i fortsatt samarbete med U-fonden stödjer Help to Help

Publicerad den 28 Jun 2019

Minskad ungdomsarbetslöshet i Tanzania, bl a genom att kvinnliga studenter IT-utbildas och samtidigt får hjälp att göra en affärsplan. Det arbetet fortsätter Lund Ideon RK att stödja under verksamhetsåret 2019/20. Klubben går in med 20 000 kronor, och U-fonden stöttar upp med samma belopp.

-Så roligt att ansökan beviljades, nu har vi ändå bättre förutsättningar att fortsätta vårt viktiga arbete, säger Malin Cronqvist, grundare och VD för verksamheten i Help to Help.

 

Det är för andra året i rad som Lund Ideon RK och U-fonden hjälper projektet Help to Help -  Technology for Gender Empowerment & Employability (TGEE), att utveckla sin verksamhet.  Projektet TGEE består av en instruktörs- och mentorutbildning, en 6-dagars intensivkurs - IT boot camp - och en uppföljningsworkshop. Projektet ska ge kvinnliga högskolestudenter och nyutexaminerade de praktiska IT-kunskaper som krävs för att få ett jobb efter studierna eller starta ett eget företag.

 

-Vi vill öka intresset och kunskapen om IT bland unga kvinnor samt visa på de möjligheter som IT för med sig. På sikt skapar vi en rörelse av unga kvinnor som sprider IT-kunskap till sina systrar, mammor och klasskamrater, säger Malin Cronqvist.

 

Genom de nya, tilldelade medlen från Lund Ideon RK och U-fonden bidrar man till det fortsatta utbildningsarbetet. Från sommaren 2019 till våren 2020 är projektets målsättning att vidareutbilda 35 mentorer och instruktörer, som i sin tur sedan ska intensivutbilda 100 kvinnliga studenter i IT-kunskap. Totalt blir det 135 mentorer och deltagare. Var och en av de  100 studenterna ska sedan, inom ett halvårs tid, ha delat med sig av sina kunskaper till minst 5 andra personer.

 

Lund Ideon RK i fortsatt samarbete med U-fonden stödjer Help to Help Anette Orheim 2019-06-27 22:00:00Z 0

Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik

artikeltumnagel
Musik har varit en viktig del för ett vanligt liv för studenter på musikskolan för barn med funktionsnedsättning i heder av Paul Harris i Lublin, Polen.Skolan grundades av roterande medlemmar, och serverar 20 elever med olika funktionshinder, inklusive Downs syndrom, autism och synskador.Den Rotary Club av Lublin-Centrum-Marie Curie-Sklodowska har finansierat med hjälp av Rotary Foundations matchande bidrag och Henryk Wieniawski musikaliska sällskapet, som inrymmer skolan.
Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik 2018-03-28 04:00:00Z 0 musik

Indien firar tre år utan polio

artikeltumnagel
I hela Indien och i världen, rotaryklubbar firar en viktig milstolpe: Indien har gått tre år utan ett nytt fall av polio.Senaste rapporterade fall var en två-årig flicka i Västbengalen den 13 januari 2011.Att markera detta historiska triumf, rotaryklubbar belysta sevärdheter och ikoniska strukturer i hela landet med fyra enkla men kraftfulla ord, ”Indien är polio gratis”.
Indien firar tre år utan polio 2018-03-28 04:00:00Z 0

Att finna fristad

artikeltumnagel
År hade Angalia Bianca sovit i övergivna byggnader över hela Chicago.Hon stal. Hon gjorde droger. Hon tillbringade tid in och ut ur fängelse för förfalskning, stöld, intrång och innehav av narkotika.Men efter att hon landat i fängelse för sjunde gången, något förändrats--Bianca visste att hon ville ha ett bättre liv.Hon visste precis hur man gör det hända.
Att finna fristad 2018-03-28 04:00:00Z 0

Rädda liv i Ghana

artikeltumnagel
Vad är det som att ta ett stort team till Afrika?Det har förmodligen varit en av de mest givande upplevelserna i mitt liv.I mitten av februari började jag leder roterande medlemmar från hela den östra kusten av USA genom Ghana.Jag har försökt att ge teamet en ghanansk Välkommen som jag fått på mina tidigare resor.En stor resa är en verklig välsignelse eftersom varje person ser Ghana och vårt arbete på ett annat sätt.
Rädda liv i Ghana 2018-03-28 04:00:00Z 0
Tags